Wednesday, August 17, 2011

Banana Popsicle


Bahan-bahan :
3 biji pisang yang tidak terlalu masak
150 gram coklat separa manis
150 gram coklat putih
3tsp shortening (vegetable fat)
Sprinkles warna-warni
Sprinkles coklat
6 batang kayu aiskrim
Kertas minyak (parchment paper)
Cutting board

Cara-cara

Langkah 1 - Kupas kulit pisang, dan potong pisang kepada dua bahagian. Cucuk kayu aiskrim di pisang tersebut hingga ke bahagian tengahnya, menjadikannya seperti aiskrim. Ketepikan "aiskrim-aiskrim" tersebut di atas cutting board atau piring plastik, dan letakkannya di dalam freezer sementara persiapkan bahan-bahan lain. Pisang yang sejuk akan membuatkan cokelat mengeras lebih cepat.

Langkah 2 - Bentangkan kertas minyak di atas meja. Sediakan sprinkles. Masukkan coklat separa manis dan 1 1/2 tsp shortening ke dalam sebuah mangkuk. Microwavekan ia pada kekuatan 100% selama 30 saat. Kemudian, kacau, serta microwavekan sekali lagi. Ulang untuk kali ketiga, jika perlu, sehingga coklat tersebut telah benar2 cair. Ulangi untuk coklat putih.

Langkah 3 - Ambil satu pisang dari dalam freezer (satu persatu). Letakkan di atas kertas minyak tersebut, dan tuangkan adunan coklat tadi ke atasnya. Golek-golekkan pisang tersebut sehingga coklat telah menyaluti kesemua permukaan pisang.

Langkah 4 - Hiaskan pisang tersebut dengan sprinkles yang anda sukai. Gunakan kreativiti (masing2) untuk menghias pisang tersebut. Pegang pisang tersebut selama lebih kurang seminit, untuk membiarkan coklat dan sprinkles tersebut melekat dengan kukuh. Setelah itu masukkan kembali ke dalam freezer.
Langkah 5 - Kaut/kikiskan/cedok kembali lebihan coklat di atas kertas minyak sebentar tadi, dan masukkan kembali ke dalam mangkuknya. Cairkan semula dengan memasukkan ke dalam microwave sekali lagi selama 30 saat, jika ia terlalu pekat. Ulangi langkah2 di atas untuk baki pisang yang ada.
Setelah semua pisang telah siap disaluti coklat dan dihias, masukkan ke dalam freezer peti sejuk selama 45-60 minit. Selepas itu, boleh dimakan seperti aiskrim~!



P.S : Nampak sedap kan :)

No comments:

Post a Comment